Madera od kuchni – Whole World Before 50

" WHOLE WORLD BEFORE 50 "

Madera od kuchni

Madera od kuchni

Najlepsze specjały kuchni śródziemnomorskiej. Czego warto spróbować?

We wcześniejszym wpisie o Maderze, który znajdziecie TU opisałam najciekawsze miejsca na tej pięknej wyspie, których nie możecie pominąć będąc na Maderze. W tym artykule postaram się Wam przybliżyć najsmaczniejsze potrawy na Maderze. Mieszkańcy wyspy przywiązują szczególną uwagę do posiłków. Ich kuchnia obfituje w owoce morza – podobnie jak kontynentalna Portugalia. Poniżej lista najciekawszych potraw jakich mieliśmy okazje próbować. Madera od kuchni prezentuje się imponująco.

restauracja przy plaży, Madera

RYBY I OWOCE MORZA

Madera obfituje w olbrzymią ilość różnorodnych ryb i owoców morza. Najbardziej popularnym specjałem jest Espada czyli Pałasz Czarny. Jest to czarna ryba głębinowa o wybitnie okrutnym wyglądzie. 😊 Ma duże, wyłupiaste oczy i wystające zęby, które nie zachwycają do spożycia. Na wyspie natomiast jest przysmakiem. Podawana jest na wiele sposobów m.in. z bananami (espada com banana). Mięso z tej ryby po przyrządzeniu staje się białe i bardzo, bardzo smaczne. Urocze, prawda? 😀

espada

Oprócz Espady możemy spróbować wielu innych ciekawych ryb jak ta czerwona na zdjęciu poniżej oraz  ośmiornic, krewetek, grillowanych małż etc.

ośmiornica

ośmiornica

Z potraw rybnych polecamy również zupę rybną – szczególnie przy malowniczej plaży Garaju.

Espetada

Espetada to szaszłyki, zrobione z mięsa wołowego. Mięso naciera się mieszanką ziół i czosnku i piecze. Szaszłyki podaje się podobnie jak rybę z różnymi dodatkami. Mięso, jakiego my próbowaliśmy, było średnio wypieczone.

szaszłyki i ryba

Bolo do CaCo

Jest to tradycyjny maderski chlebek podawany głównie z masłem czosnkowym ale spotkaliśmy się także z wyborem podania go na słodko.. Można go kupić w okolicach portu w przydrożnych budkach. Zrobiony jest z mieszanki mąki żytniej z kukurydzianą i słodkich ziemniaków.

Bolo del mel

Jest to ciasto miodowe, zazwyczaj okrągłe, suto zdobione orzechami. Jak na Maderę przystało jest bardzo słodkie 😊 W smaku przypomina piernik. Zrobione jest na bazie miodu produkowanego z trzciny cukrowej.

Wyroby z kasztanów

W dolinie zakonnic, mieliśmy za to okazję spróbować wyrobów z kasztanów. Polecamy chlebki kasztanowe, ciasta,  nalewki oraz likiery.

Poncha

Jest to napój który spotkaliśmy prawie wszędzie. Jest słodki ale i zarazem orzeźwiający. Podawany jest w dużych dzbanach z dodatkiem pokrojonych owoców. Występuje w wielu smakach – głównie o smaku marakui.

Wino Madera

Flagowy i najbardziej rozpoznawalny trunek Madery. Tak jak już wcześniej zaznaczałam jest bardzo mocne, przez wzmacnianie spirytusem. Występuje w odmianach od wytrawnego po słodkie ale według nas te dwie skrajne odmiany wina nie różnią się zbytnio w smaku – bardziej w kolorze 😉. Tak jak już wcześniej wspominałam, przez swój słodki i mocny smak, ja zaliczyłabym je bardziej do swego rodzaju nalewek niż do wina.

beczki z winem

winiarnia

wino Madera

Owoce

Najbardziej znanym owocem na Maderze jest marakuja. Na targu w Funchal spotkacie dziesiątki różnych odmian marakui. Różnią się one kolorem i smakiem. I tak można znaleźć marakuje o smaku banana czy truskawki. 🙂  Oprócz marakui warto spróbować malutkich maderyjskich bananów. Madera słynie z krzyżówek owoców. Dużą popularnością cieszy się “bananoananas”.

Stragan z owocami

Jak widać na powyższych zdjęciach potrawy, których próbowaliśmy wyglądają mega zachęcająco. W dodatku ich smak współgra z wyglądem i jest wręcz nieziemski. Zarówno owoce morza jak i słodycze mają bardzo ciekawy smak. Warto spróbować wspomnianej czarnej ryby – espady, która jest najbardziej popularną potrawa na wyspie.

Please follow and like us:
0

53 Comments

  • Cah - Mototrasa

    Mam nadzieję, że espady nie przyrządza się w całości, bo chyba nie mogłabym jej zjeść – te oczka i ząbki. 😀

    Kwiecień 7, 2018 - 5:46 am Reply
    • Kasia Smarz-Lipka

      Raczej nie- a przynajmniej my jedliśmy ją w formie filetów.

      Kwiecień 8, 2018 - 7:19 am Reply
  • Magda

    Wyroby z kasztanow i te wszytskie owoce to moja specjalnosc.

    Kwiecień 7, 2018 - 6:49 am Reply
  • Leśne Licho

    Uwielbiam Maderę! I te piękne, pokaźne targi owocowo-rybne, niezwykły klimat

    Kwiecień 7, 2018 - 8:34 am Reply
  • Asia/ Lemur Podróżnik

    Aż mi ślinka cieknie:)

    Kwiecień 7, 2018 - 9:30 am Reply
  • AGATA MAŁEK

    Owoce morza u mnie odpadają 🙁 niestety nie potrafię się do nich przekonać 🙁 Świetne zdjęcia 🙂

    Kwiecień 8, 2018 - 7:29 am Reply
    • Kasia Smarz-Lipka

      Dziękujemy 🙂 Ja też miałam przez dłuższy czas obawy przed owocami morza, ale ostatecznie się przekonałam. Teraz nie wyobrażam sobie wakacji bez zajadania owoców morza.. 😉

      Kwiecień 9, 2018 - 8:20 am Reply
  • Karolina`

    Wyroby z kasztanów jakie znam to pieczone kasztany i krem kasztanowy. Jakbym chciała spróbować chlebka!

    Kwiecień 8, 2018 - 7:53 am Reply
  • Joanna

    Nie przepadam za owocami morza i kuchnia śródziemnomorska średnio mi podchodzi.

    Kwiecień 8, 2018 - 10:10 am Reply
  • Life-MyJourney

    Będąc na Maderze jadłam te same dania Espada z bananami-pyszna! Zupa rybna na plaży Garajau, zniewalająca! Marakuje-niebo w gębie. Nie wspominając już o winie które ubóstwiam! Szkoda że nie miałam walizki bo pewnie bym wsadziła do niej ze trzy butelki 🙂

    Kwiecień 8, 2018 - 11:09 am Reply
    • Kasia Smarz-Lipka

      Nam też właśnie ta zupka przy Garaju mocno utkwiła w pamięci.. 🙂

      Kwiecień 9, 2018 - 8:19 am Reply
  • Kamil

    ale chciałbym pojechac na Madere, moje marzenie 🙂

    Kwiecień 9, 2018 - 8:04 am Reply
    • Kasia Smarz-Lipka

      Trzeba spełaniać marzenia! Same się nie spełnią, a niskie ceny biletów lotniczych ciągle są dostępne w tym kierunku. 😉

      Kwiecień 9, 2018 - 8:19 am Reply
  • krystynabozenna

    Nie lubię owoców morza z wyjątkiem ryb bleeee…
    Reszta jak najbardziej do spróbowania 😉
    Szczególnie owoce i warzywa 😉

    Kwiecień 9, 2018 - 8:51 am Reply
  • Patrycja

    Najchętniej spróbowałabym bolo del mel. 🙂 Mięsne potrawy w moim przypadku odpadają bo przechodzę na wegetarianizm. 🙂

    Kwiecień 10, 2018 - 7:01 am Reply
  • Łukasz Jarych

    Dobry tekst. Tym bardziej, że byłem na maderze i wiem o czym piszesz 🙂 Zgadzam się!

    Kwiecień 10, 2018 - 7:14 am Reply
  • Ewelina

    Cześć! Uwielbiam takie propozycje kulinarne z różnych regionów. Madera jeszcze przede mną, ale kasztany uwielbiam. Inne bezmięsne propozycje też mnie ciekawią no i sama wyspa kusi zielenią. Pozdrawiam serdecznie i do usłyszenia!

    Kwiecień 12, 2018 - 9:02 am Reply
  • swiat karinki

    Do owoców morza przekonuje się małymi krokami 😛

    Kwiecień 14, 2018 - 6:33 am Reply
  • pożeram strony

    To co kocham, czyli rybki, rybki, rybki 🙂

    Kwiecień 16, 2018 - 3:09 pm Reply
  • Barbara

    Uwielbiam próbować specjałów różnej kuchni, a ta przypadła mi bardzo do gustu. 🙂 Nabrałam tu apetytu jak nic. 🙂 Pozdrawiam z Teneryfy.

    Kwiecień 16, 2018 - 3:11 pm Reply
  • melodylaniella

    Cudowna kulinarna podróż! Pycha!

    Kwiecień 16, 2018 - 4:17 pm Reply
  • Aneta Jokisz

    O matko, ale te wszystkie ryby źle na ludzi patrzą :/ te nasze polskie jakoś milsze mają spojrzenia 😉

    Kwiecień 16, 2018 - 5:19 pm Reply
  • alexanderkowo.pl

    O jeny, ileż tu dobroci!

    Kwiecień 19, 2018 - 11:54 am Reply
  • Danka

    Pamietam jak pierwszy raz jadłam ośmiorniczki w całości, to bylo przeżycie:-)

    Kwiecień 19, 2018 - 11:56 am Reply
  • Magda

    Jakie to wszystko pysznościowe <3

    Kwiecień 20, 2018 - 1:09 pm Reply
  • Karolina

    Ale pysznie! Pozdrawiam cieplo!

    Kwiecień 22, 2018 - 10:56 am Reply
  • Ewa

    Planuję niedługo wybrać się na Maderę, więc już wiem od czego zacząć zwiedzanie 😉

    Kwiecień 22, 2018 - 11:17 am Reply
  • zaneta szot

    wszystko wygląda pysznie i zachęcajaco, ja bym tych owoców spróbowała marakuja itp

    Kwiecień 27, 2018 - 3:44 pm Reply
  • Martynosia

    Bylam na Maderze w zeszlym roku i probowalam tamtejszej kuchni – jest rewelacyjna! Bardzo mi smakowala!

    Maj 3, 2018 - 10:30 am Reply
  • Kasia

    ja tam muszę pojechać już choćby dla samego jedzenia!

    Maj 3, 2018 - 6:33 pm Reply
  • Aleksandra Bohojło / Esencja

    To są absolutnie moje smaki. I te nazwy! Coś wspaniałego. Kuchnię śródziemnomorska to moja ulubiona i bardzo preferowana podczas wakacji.

    Maj 10, 2018 - 8:24 am Reply
  • Kasia

    Chyba spróbowałabym chętnie wszystkiego z Twojej listy 🙂 a najbardziej cieszy mnie ta marakuja :)teraz tylko zostało polować na tanie bilety lotnicze 🙂

    Maj 11, 2018 - 7:19 am Reply
  • Agata

    Świeże owoce i warzywa są niezwykle kuszące!

    Maj 14, 2018 - 10:38 am Reply
  • Justyna

    W nowych miejscach lubię właśnie poznawać kuchnie

    Maj 14, 2018 - 1:28 pm Reply
  • green goodies

    Marzy mi się podróż na Maderę… Mam nadzieję, że będę miała okazję spróbować niektórych z tych pyszności 🙂

    Maj 14, 2018 - 3:56 pm Reply
  • Magdalena Tomaszewska

    Uwielbiam posty dotyczące lokalnej kuchni 🙂 Przydają się podczas podróży do konkretnych miejsc 🙂 Dzięki!

    Maj 17, 2018 - 7:17 am Reply
  • Mila

    Uwielbiam odkrywac nowe kuchnie. Zdjecia zachecaja.

    Maj 17, 2018 - 7:28 am Reply
  • pożeram strony

    Na Maderze nie byłam, ale zawsze gdy Jestem w Hiszpanii zajadam się rybkami i popijam je pysznym czerwonym winem 🙂

    Maj 17, 2018 - 7:28 am Reply
  • Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

    Wpis idealny dla mnie, przeczytałam go z dużym zainteresowaniem 🙂 Uwielbiam kuchnię śródziemnomorską, a Maderę mam na liście do odwiedzenia 🙂

    Maj 21, 2018 - 5:22 am Reply
  • Ulla

    No to się zrobiłam głodna podróży na Maderę po tych zdjęciach i pysznych opisach 🙂

    Maj 21, 2018 - 5:25 am Reply
  • Mon

    Raj dla smakoszy i piekne zdjecia.

    Maj 21, 2018 - 5:39 am Reply
  • swiat karinki

    Owoce morza to nie dla mnie ale reszty to chętnie bym spróbowala

    Maj 21, 2018 - 8:18 pm Reply
  • Anna Pak

    Uwielbiam owoce morza, a o Maderze, jako destynacji, myślałam już kilkukrotnie. Pięknie to wygląda i zamarzyła mi się taka podróż.

    Maj 24, 2018 - 7:50 am Reply
  • Karolina

    Pięknie, już prawi poczułam smak Porto ❤️

    Maj 24, 2018 - 8:06 am Reply
  • Kamil

    Fanem kuchni na bazie owoców morza nie jestem niestety, ale patrząc na te potrawy wiem jedno: wcinałbym 😀

    Maj 24, 2018 - 10:22 am Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published.

O NAS

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

Newsletter

Odwiedź nasz profil na Facebooku

ZAJRZYJ NA NASZ INSTAGRAM

    SKORZYSTAJ ZE ZNIŻKI NA NOCLEG