Madera od kuchni – Whole World Before 50 czyli Razem w Świat!

" WHOLE WORLD BEFORE 50 "

Madera od kuchni

Madera od kuchni

Najlepsze specjały kuchni śródziemnomorskiej. Czego warto spróbować?

We wcześniejszym wpisie o Maderze, który znajdziecie TU opisałam najciekawsze miejsca na tej pięknej wyspie, których nie możecie pominąć będąc na Maderze. W tym artykule postaram się Wam przybliżyć najsmaczniejsze potrawy na Maderze. Mieszkańcy wyspy przywiązują szczególną uwagę do posiłków. Ich kuchnia obfituje w owoce morza – podobnie jak kontynentalna Portugalia. Poniżej lista najciekawszych potraw jakich mieliśmy okazje próbować. Madera od kuchni prezentuje się imponująco.

restauracja przy plaży, Madera

RYBY I OWOCE MORZA

Madera obfituje w olbrzymią ilość różnorodnych ryb i owoców morza. Najbardziej popularnym specjałem jest Espada czyli Pałasz Czarny. Jest to czarna ryba głębinowa o wybitnie okrutnym wyglądzie. 😊 Ma duże, wyłupiaste oczy i wystające zęby, które nie zachwycają do spożycia. Na wyspie natomiast jest przysmakiem. Podawana jest na wiele sposobów m.in. z bananami (espada com banana). Mięso z tej ryby po przyrządzeniu staje się białe i bardzo, bardzo smaczne. Urocze, prawda? 😀

espada

Oprócz Espady możemy spróbować wielu innych ciekawych ryb jak ta czerwona na zdjęciu poniżej oraz  ośmiornic, krewetek, grillowanych małż etc.

ośmiornica

ośmiornica

Z potraw rybnych polecamy również zupę rybną – szczególnie przy malowniczej plaży Garaju.

Espetada

Espetada to szaszłyki, zrobione z mięsa wołowego. Mięso naciera się mieszanką ziół i czosnku i piecze. Szaszłyki podaje się podobnie jak rybę z różnymi dodatkami. Mięso, jakiego my próbowaliśmy, było średnio wypieczone.

szaszłyki i ryba

Bolo do CaCo

Jest to tradycyjny maderski chlebek podawany głównie z masłem czosnkowym ale spotkaliśmy się także z wyborem podania go na słodko.. Można go kupić w okolicach portu w przydrożnych budkach. Zrobiony jest z mieszanki mąki żytniej z kukurydzianą i słodkich ziemniaków.

Bolo del mel

Jest to ciasto miodowe, zazwyczaj okrągłe, suto zdobione orzechami. Jak na Maderę przystało jest bardzo słodkie 😊 W smaku przypomina piernik. Zrobione jest na bazie miodu produkowanego z trzciny cukrowej.

Wyroby z kasztanów

W dolinie zakonnic, mieliśmy za to okazję spróbować wyrobów z kasztanów. Polecamy chlebki kasztanowe, ciasta,  nalewki oraz likiery.

Poncha

Jest to napój który spotkaliśmy prawie wszędzie. Jest słodki ale i zarazem orzeźwiający. Podawany jest w dużych dzbanach z dodatkiem pokrojonych owoców. Występuje w wielu smakach – głównie o smaku marakui.

Wino Madera

Flagowy i najbardziej rozpoznawalny trunek Madery. Tak jak już wcześniej zaznaczałam jest bardzo mocne, przez wzmacnianie spirytusem. Występuje w odmianach od wytrawnego po słodkie ale według nas te dwie skrajne odmiany wina nie różnią się zbytnio w smaku – bardziej w kolorze 😉. Tak jak już wcześniej wspominałam, przez swój słodki i mocny smak, ja zaliczyłabym je bardziej do swego rodzaju nalewek niż do wina.

beczki z winem

winiarnia

wino Madera

Owoce

Najbardziej znanym owocem na Maderze jest marakuja. Na targu w Funchal spotkacie dziesiątki różnych odmian marakui. Różnią się one kolorem i smakiem. I tak można znaleźć marakuje o smaku banana czy truskawki. 🙂  Oprócz marakui warto spróbować malutkich maderyjskich bananów. Madera słynie z krzyżówek owoców. Dużą popularnością cieszy się “bananoananas”.

Stragan z owocami

Jak widać na powyższych zdjęciach potrawy, których próbowaliśmy wyglądają mega zachęcająco. W dodatku ich smak współgra z wyglądem i jest wręcz nieziemski. Zarówno owoce morza jak i słodycze mają bardzo ciekawy smak. Warto spróbować wspomnianej czarnej ryby – espady, która jest najbardziej popularną potrawa na wyspie.

Please follow and like us:
error0

O NAS

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

Newsletter

Odwiedź nasz profil na Facebooku

ZAJRZYJ NA NASZ INSTAGRAM

    SKORZYSTAJ ZE ZNIŻKI NA NOCLEG